Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi
 

BAĞLANTILAR

 
 




Bandırmayı Simgeleyen Yapıtlar

·         Haydar Çavuş Camii

·         Haydar Çavuş Çeşmesi

·         Hükümet Konağı

·         Eski Kültür Merkezi

·         Öğretmenevi Binası

·         Eski Askerlik Şubesi Binası

·         Bandırma İlköğretim Okulu

·         Eski İskele Binası

·         Kütüphane Binası

·         Eski Gar Binası

·         Sunullah Camii

·         Ulu Camii

            Olmak üzere bir çok tarihi yapı bulunmaktadır.

          Haydar Çavuş Camii :Saray Güvenlik görevlisi Haydar çavuş 2.selim döneminde İstanbul’dan sürgün edilince Bandırma’ya gelmiş ve bir şeyler yaptırmayı düşünmüş. Bu esnada rüyasında bir camii yaptırdığını gören Haydar çavuş bunun üzerine camii yaptırmaya karar vermiş ve 1570 tarihinde yapılmıştır. Camii  içinde medrese, kütüphane, iş yeri olarak geniş kapsamlı  bir külliye şeklinde yapılmıştır. Daha sonra kurtuluş savaşında büyük zararlar gören Külliyeden  yalnız camii kalmıştır. 

Haydar Çavuş Çeşmesi: Haydar çavuş Camisinin deniz yönünde altı gen konumunda yapılmış. Camii yönündeki üç yüzeyi büyük mermer bloklarla kaplanmış olup deniz tarafında kalan kısmı ise oyma kabartma desenli yarım silindirik 4 beyaz mermer sütunun diklemesine çerçevelediği 3 büyük yalak taşı bulunan Haydar çavuş çeşmesi caminin yapıldığı tarihten 336 yıl sonra 1906 yılında yapılmıştır.

           Çeşmenin yalak taşlarının üzerindeki boşluklarda eski harflerle hazırlanmış yazıtlarda çeşmenin yapımı hakkında şu ibareler yer almaktadır.

“ Şahın şah-ı muazzam Abdülhamit Han’ın

   Bu çeşme saye-i şâhânesinde dilnişin oldu”

- Büyük Hâkan Abdülhamit Han’ın Sayelerinde;

 Bu güzel çeşme hoşa gidip beğenildi.-

 “ Garik-ib sebna-i Gufrân ola Haydar çavuş yarap;

   Vakfı bâis ihyâyı âşâr güzin oldu.”

  - Allah Haydar Çavuşu rahmet denizinde yüzdürsün;

   Yaşayan Seçkin yapıtın doğmasına neden oldu.

   “ Zebân hame-i Hasbi’den aktı bu cevherin tarihi,

   Şu Âli çeşme-i rânâyı derin lütfu nevin oldu.1322”

      - Dile gelen sözler hasbi’nin kaleminden,

      Yüce çeşmeden inci mücevher gibi aktı.1906.

      Not.: (-) ile gösterilen Mısralar günümüz Türkçe ‘sine Çevrilmişidir.

 

Bandırma’da mimari yapısı bozulmadan günümüze kadar gelen tarihi eserler mevcuttur. Bu kültür varlıklarının duyarlı bir şekilde korunup gelecek kuşaklara aktarılması önem arzetmektedir.

 Bunlardan bazıları :

      ESKİ ASKERLİK ŞUBESİ BİNASI

"Eski askerlik şubesi binası" olarak da bilinen "Bandırma Sağlık Yüksek Okulu" binasının yapımına 1901’de başlanmıştır. 1902-1925 yılları arasında "Redif Kışlası Karargahı" olarak kullanılmış, Birinci Dünya Savaşı yıllarında (1915-1921) Askeri Hastane olarak hizmet vermiştir. 1921-1940 döneminde bölgede kurulan "127. Piyade Alayı Karargahı", 1940-1950 döneminde "Konak Komutanlığı" ve "231 numaralı Askeri Hastane" olarak kullanılmıştır. 1950 yılında Askeri Hastane ve Konak Komutanlığına son verilmiştir. 1950’den 1986 yılına kadar 36 yıl "Bandırma Askerlik Şubesi" olarak kullanıldı. 8 yıllık bir boşluğun ardından, 1994 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından tamir ve restorasyonu tamamlandıktan sonra "Bandırma Anadolu Sağlık Meslek Lisesi" binası olarak kullanılmaya başlamıştır. 1996 yılında Sağlık Bakanlığı ile YÖK arasındaki protokol ile "Balıkesir Üniversitesi Bandırma Sağlık Yüksekokulu"na devredilmiştir. Halen, "Bandırma Sağlık Yüksek Okulu" olarak kullanılmaktadır.

 ESKİ ELEKTRİK FABRİKASI

 

       Eski elektrik fabrikası olarak bilinen bina 1928 yılında yapılmıştır. 1957 yılında 2. kısmı ilave edilmiştir. Son olarak TEDAŞ tarafından kullanılan bina, tedaşın yeni binasına taşınmasından dolayı boşaltılmış olup harabe duruma düşen bina Bandırma Belediyesinin Çalışmalarıyla Restore edilerek Modrn bir Kültür merkezi haline dönüşmüştür.

 

 

 

 


İçerik Görüntülenme Sayısı

Bu sayfa 1863 kez gösterilmiştir.