Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi
 

BAĞLANTILAR

 
 




Gelenek ve Görenekler

        Askere gidecek gençler kendi aralarında davul zurna eşliğinde ve  bayrak altında eğlenirler.Dost ve akraba ve arkadaşları ile vatandaşlar Askere giden gençlere çeşitli hediyeler  verilir.

        

         Hıdrellez ; İlçe merkezinde genellikle 6 mayıstan sonra ilk Pazar günü kutlanır.Yiyecekler hazırlanarak piknik yerlerine gidilir.Hıdrellez günü gün ağarmadan kalkmak gül ağacı altına adak yapmak gelenekler içindedir. Bazı bitkilerle küçüklerin sırtına vurmak boyun uzasın demektir. Hıdrellezden bir gün önce bekar genç  kızlar bir çömleğin içine yüzük atarlar Hıdrellez günü çeşitli maniler söylenerek bu yüzükler sahiplerine dağıtılır.Böylece kızların kısmetinin açılacağına inanılır.

        

         Köylerde ise Halk kendi aralarında para ve yiyecek toplayarak köy meydanı veya mesire yerinde büyük bir ziyafet hazırlarlar. Buna köy hayrı’ da denir. Tüm çevre köyler dostlar davet edilir. Yemek önce kadınlara sonra erkeklere dağıtılır.ve bütün gün devam eder. Böylece köy Halk o yıl köylerinde bolluk ve bereketin artacağına inanılır. Genellikle  bu tür etkinlikleri Kutlu Doğum Haftasında yaparlar. 

                         

         Sünnet Düğünleri : Köylerde ve şehir merkezinde farklılıklar gösterir.Ayrıca düğün yapacak ailenin maddi durumu da bunu etkiler. Sünnet düğünü köylerde Cuma günü başlar ve Pazar günü sona erer. Bu süre içinde davetlilere yamak verilir. Cuma günü köy halkına ,Cumartesi ve Pazar günleri de dışarıdan gelenler doyurulur.Cuma günü sünnet çocuğuna kına yakılır. Ve o gece kına eğlencesi yapılır. Cumartesi günü dışarıdan getirilen çalgıcılar eşliğinde eğlenilir.Pazar günü ise sünnet çocuğu ve arkadaşları sünnetçinin geleceği saate kadar arabalar la konvoy halinde gezdirilir bu arada Mevlit  okunur. Mevlitten sonra çocuk sünnet ettirilir. Ve çeşitli hediyeler verilir.

           

          Evlenme Düğünleri : Çevrede ve köylerde düğünler genellikle iki gün devam eder. Davul klarnet ve org gibi çalgılar kullanılır. Düğünlerde iki gün yemek verilir. Gelin çeyizi serilir. Oğlan evinde sağdıç karşılaması yapılır.(Sağdıçlar Çalgıcılar eşliğinde arkadaşları ve ailesi ile birlikte damadın evine çeşitli hediyeler genellikle tatlı, köy ekmeği ve kızarmış tavuk götürürler. Giderken zaman zaman çalıgı eşliğinde oynarak damat evinin önüne gelinir burada  yere oturarak bahşış istenir genellikle bir sini içinde tatlı, kavurma,kızarmış tavuk ve içki damat evi tarafından ikram edilir. Gençler ikramlara yerken bir kısma oynamaya devam ederler.)  kına gecesi geline çeşitli hediyeler verilir bu hediyeler bir çığırtkan tarafından tek tek söylenerek verilir. Tüm düğün ve bunu duyar ve görür. Gece geç vakit kız evi (Kızın arkadaşları ve yakınları) oğlan evini övmeye gelir. Karşılıklı maniler söylerler.

 

         Düğünün son günün öğlenden sonra birden fazla vasıta ile gelin almaya gidilir. Gelinin kardeşleri sadıç parası,gençler delikanlı parası, dedeler köy parası  adı altında para alırlar. Gelin oğlan evine getirildiği zaman geline arabadan inmeden bir hediye verilir (Tarla, altın, hayvan, araba vb.) Damat yatsı namazından sonra eve getirilir. İmam nikahının  kıyılması ile  düğün sona erer. Yalnız Değişen dünya ve modernleşmenin vermiş olduğu nedenlerden dolayı bu geleneklere yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmuştur.

 

         Mahalli Kıyafetler : Ekonomik yönden gelişmiş olması sebebi ile  günün imkanlarından tekniğinden fazlası ile istifade eden ilçemizde mahalli kıyafetler kaybolmuştur. Eskiden kadınlar sim sırmalı genelde kırmızı, mavi renklerde cepken ve yelekler kullanırlarmış. Başlarına kenarları işlemeli krep sarıp alın kısımlarında altın veya gümüş takılarla süslerlermiş.    



İçerik Görüntülenme Sayısı

Bu sayfa 1927 kez gösterilmiştir.