Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi
 

BAĞLANTILAR

 
 




Atatürk ve Şehitler Anıtı

            Günümüzde; Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtı’nın yan tarafında bulunan Şehitler Anıtı’nın yan tarafında bulunan Şehitler Anıtı ilk önce bugünkü Belediye Kültür Merkezinin bulunduğu alanda yer almaktaydı. İşgal öncesinde burada bulunan Hükümet Konağının denize bakan tarafında duruyordu.

            Önceleri yükseldikçe daralan, yekpare beyaz mermerden yapılmış, silindirik bir görüntüsü olan  ikinci Meşrutiyetin ilanı üzerine İstanbul’dan gönderilmiştir. Üzerinde Vatan ve Namus-1908 bulunmaktadır ve “hürriyet Anıtı” olarak anılmaktadır. Benzeri halen İzmir Halkapınar Şehitliğindedir.

            Kurtuluş Savaşında son kurşunların atıldığı, Bandırma-Ayyıldıztepe’de şehit olanlar için anıt yapılmasına karar verilince, Hürriyet Anıtının üzerindeki yazı ve oluklu kabartmalar silinerek, bugünkü köşeli durumuna getirilmiş ve 1925 yılında Cumhuriyet Meydanında Şehit Süleymanbey Caddesinin başlangıcındaki yerine konmuştur.

 Dört yüzeyin her birinde , Osmanlıca ;

1- 17 Eylül 1922 Bandırma’nın Kurtuluş Günü

2- 61.Alay Kumandanı Şehit Yarbay Vecihibey

3- 20.Tümene bağlı Hücum Taburu Kumandanı Şehit Binbaşı Süleyman Bey.

4- Kurtuluş Savaşında şehit düşen erler yazmaktadır.

            Daha sonra 1954 yılında bulunduğu yerden alınarak, Cumhuriyet Meydanının ortasındaki toprak alana nakledilmiştir. 1960 yılındaki 27 Mayıs ihtilali sonrası, Cumhuriyet Meydanına Atatürk Anıtı yapılması ile birlikte iki anıt yanyana getirilmiş ve  bugünkü yerine nakledilmiştir. Ancak nakledilirken abidenin dört bir yanında bulunan Osmanlıca yazılar da kazınmış ve aynı ifadeler Türkçe olarak yazılmıştır.



İçerik Görüntülenme Sayısı

Bu sayfa 368 kez gösterilmiştir.